Jag hjärta mig

Idag kom jag på hur mycket jag gillar att vara jag. Jag är glad för att det är just jag som jag måste umgås med hela tiden för jag är en ytterst angenäm person att sitta fast med. Det tycker iallafall jag. Imorse kände jag mig extremt trött och tung och opepp. Det löste jag genom att dra på mig knallrosa strumpbraller. Vips, så blev min dag så mycket bättre. Sen mitt på dagen när jag hade plöjt igenom fem timmar med hostiga barn och skitfult tecknad skapelseberättelse på film så blev jag sådär paniksugen på godis som man bara kan bli när man inte längre snusar men äter penicillin som suger musten ur hela kroppen. Då traskade jag genast ner till affären och köpte mig den största påsen snask. Inga konstigheter, inga krusiduller. Sen jobbade jag på precis så bra som jag ville. Det betyder att jag fick mycket gjort men inget magsår på kuppen utan istället ett trevligt samtal med en kollega. På vägen hem när jag var alldeles dyngtrött och pirrig i huvudet så traskade jag in på konsum och köpte två paket vindruvor, eftersom jag tycker att det är så gott. Fast jag köpte igen mat för det gjorde jag två minuter senare på Mc Donalds. Helt enkelt för att jag inte orkade laga något och då kände jag att jag kunde få unna mig skräpmat som var precis det jag var sugen på. Nu har jag legat på sängen i en timme och tittat på finalavsnittet av scream queens och jag är så himla glad för att jag är en sån som tittar på såna program, för jag kan inte tänka mig något bättre sätt att spendera ligga-raklång-efter-maten på. Hurra för att jag är jag och hurra för att jag är en riktig slacker!

En torsdag och en torsdag

För en vecka sedan kom bästis Malin hem till mig efter skolan. Vi lagade middag ihop och medan rödbetorna kokade i hela sin evighet så passade vi på att pussas, prata av oss, hoppa och tönta oss framför kameran.
Sen åt vi mat och hade det himla mysigt så där som man bara kan ha det en onsdag när bästa kompisen sitter mittemot och saltar med finaste salt-pippin.
Då var jag såhär glad. Och åt såhär gott.
Idag sitter jag alldeles utslagen, ensam vid bordet och har just stoppat i mig en Mc Donald's meny som jag plockade upp på vägen hem. Enda anledningen till att jag fortfarande har på mig fina kläder och inte de randiga långkalsongerna är för att jag helt enkelt är alldeles för slut efter en dryg nio timmars arbetsdag för att byta om. Ja det är ju kontrasterna som göret.

Mat-Manda slår på stort!

I helgen bar det av ut i skogen där svamp tydligen skulle finnas och plockas. Jag har inte sysslat med denna aktivitet sedan jag var liten men bra gick det och trattisar (det heter egentligen trattkantareller, men är man en riktig svampplockare så säger man trattisar. Det är väldigt viktigt fick jag lära mig av tolvåriga syrran som är expert) (hon är fortfarande så liten att hon måste hänga med ut varje helg. När hon är 24 kommer hon också blogga om att hon har varit ute för första gången på tolv år).
Såhär fint såg det ut i vår korg när vi var halvvägs genom skogen.
När svampen hade legat i en påse på mitt golv i två dagar beslöt jag mig för att trotsa min okunskap om matlagning och göra en- håll i er!- svamplasagne! En kollega hade nämligen under dagen berättat målande med dramatiska slicka sig kring munnen inslag om helgens middag efter en tur i svampskogen. Så ut på diskbänken tömdes påsen och jag rensade på.
Och tillslut var svampen lika ren som disken i mitt ställ (spana in termosen. Jag- en riktig skogsmulle!).
På matlagningsprogram och i bloggar där det skrivs om mat läggs altid alla ingredienser fram lite tjusigt innan det sätts igång att hacka. Tänkte prova det och se om det blir godare på det viset.
Sen var det bara att steka.
Och röra om.
Och sen var det skjuts in i ugnen och vänta.
Efter en halvtimme kunde jag plocka ut den torraste och absolut fulaste lasagne jag någonsin skådat. Den såg riktigt skrattretande äcklig ut.
Men bra smakade den! Och nu är den slut.

Syster kom hem, för jag längtar efter dig!

Min kära, älskade syster Maja tog sin symaskin under armen en dag i augusti och for upp till norrland. Hon bor där nu, på en skola tillsammans med några andra fashionistas som också ska bli designers när de blir stora. Igår knatade hon runt i en vit brudskrud och visade upp sig på sin första modevisning (smart sätt att marknadsföra sig på- hej, jag är både begåvad och singel. Och redo som bara den!) och jag var inte där på första raden och klappade upp blodsår i händerna. Jag saknar henne något oerhört! Varje söndag saknar jag att dansa rövardans i pappas vardagsrum tills svetten har tvingat av oss våra tröjor och andan i lungorna har tagit slut och varje dag som jag är på väg hem vill jag ringa och säga "hej, kom och ät hos mig!". Det enda som är bra med att ha blivit ensam lämnad kvar i stan är att hennes garderob står på vid gavel och jag behöver inte ens knacka för att få stiga på. Idag är jag klädd i henne kläder från topp till tå men känner ändå att nä, jag skulle kunna skita i den här vrålsnygga kjolen för när vi är tillsammans så är det trots allt så mycket bättre (jag vet inte hur man infogar you tube fönster här på bloggen, men klicka på "så mycket bättre) (och när låten kör är det bara att gå lös som en äkta tattar-unge och dansa som att det var det sista du gjorde). Puss!

Du ger mig din morgon och jag är vaken och tar emot

Jag gillar inte att gå upp på morgonen. Det har jag aldrig gjort (fast när jag tänker efter- vem gör det? Här ska jag inte försöka vara speciell) och framförallt inte när jag var tonåring och gick på gymnasiet. Då brukade jag vara extra trött, grinig och morgontaggig när jag hoppade av tunnelbanan och började dra benen mot skolan. Men precis vid trappan som leder upp tunnelbaneåkare från underjorden upp i strålande solljus blev jag alltid på bra humör och fick varmt hjärta som klappade lite snällare. Där stod nämligen den finaste gubbe nästan varje morgon med sin slitna jacka och välstämda gitarr och sjön de allra mest fantastiska sånger med den klaraste röst. När han sjöng "jag ger dig min morgon" brukade jag tänka att "tack snälla farbror, men den har jag redan snott och jag gillar den så väldigt mycket mer än min egna." och den morgonen som "Cecilila Lind" ekade i hela gången så ville jag sätta mig ner och lyssna ett slag tillsammans med en fin vän (Elin) som skulle luta sitt om möjligt ännu morgontröttare huvud mot min axel. Den här mannen stod i ett hav av guldskimmer som smittades av lite grann på de som fick lyssna. Nu står han inte längre vid stationen som går till gamla gymnasieskolan. Nu ekar det av stressade skor med klackar i de kalla gångarna och inte en plockande gitarr. Gubben står nu istället i skanstull och varje morgon som jag rusar till praktiken så gör jag det med lite lättare steg än jag brukar denna arla morgontimme. Ett litet leende, en igenkännande nick och ett "tack så mycket lilla fröken" värmer ett höstfruset hjärta mer än en sovmorgon inbakad i tre duntäcken.

Och så blev jag en sån där sorglig typ

Min kropp är skitkass på att samarbeta. Igår åt jag den sista penicillinet efter helvetessjukan men inte är jag frisk för det. Nej nej, jag är på praktik och utsätts för snorungsbaciller så i fredags kom jag hem med virussjuka som inte kunde rådas bot på av de bakteridödande tabletterna jag pillrade i mig. Så nu ligger jag helt utslagen på sängen, efter en heldag på skola då jag inte har hört mina elever pga värsta sortens lock i öronen, och tittar på scream queens på datorn (sök på you tube, man kan se hela där). Det är världens mest underhållande program och nu har jag precis kommit fram till finalen av säsong två och vad händer då? Jo förstår ni, finalen FINNS INTE! så nu ligger jag alltså både sjuk, uttråkad och fruktansvärt frustrerad. Jag tror att jag måste skaffa mig ett liv ganska omgående.

Nästa gång ska jag sluta innan jag hinner börja

Igår på kvällen sa det plötsligt pang i mitt huvud och jag bestämde mig för att bli rånyttig. Jag plockade fram gammal kunskap från en svunnen tid då jag mest kokade linser och bönor och bakade bröd med 100 sorters frön dagarna i ände och började planera mina måltider. Kände att det skulle vara "skönt" och "friskt" och "sunt" (jag vet, jag blir råtöntig och fullkomligt galen när jag sätter igång) att starta upp allt med en renande detox. Sagt och gjort blandades frön och citronvatten ihop och i klunkades ner i takt med kräks som vandrade upp av rena åsynen av geggan. Inte räckte det heller med denna superbrygd, nej nej. Imorse kom den stora utmaningen då jag hårt och resolut strök kaffe från menyn och bytte ut det mot en rykande het kopp grönt te. Gott- javisst, men inte fick det mig att vakna lagom till första lektionen. Det slutade med att jag lurade till mig en rast (när man är kandidat på praktik så kan man alltid dra till med "jag ska sätta mig och planera lite. Jag känner inte att jag behöver vara med på det här) och kutade ner till sleven och köpte den största av kaffekoppar. Då kom mitt straff för min svaghet och min dalande karaktär. Hett kaffe spilldes ut på handen och den alldeles kritvita kjolen råkades dra i lera när jag rundade en lycktstolpe för att så snabbt som möjligt komma fram. Skitig och skadad fick jag lomma tillbaka till mina väntande elever. Men pigg. Och så lycklig! Om det här skulle vara en fabel så skulle jag vara tvungen att avsluta hela alltet med ett visdomens ord och isåfall skulle jag säga till er: Börja aldrig med detox, och särskilt inte när ni ska vara på jobbet vid åtta.

Tur att det inte är sjuksköterska jag pluggar till.

För en dryg veckan sedan opererades min pappa. Han fick en ny kula i höften för att han ska kunna gå utan att det gör panikont och komisk nog kan han knappt röra sig nu i operationens efterdyningar, men det är precis som det ska vara. Så efter praktiken idag så plockade jag med mig goda varor från konsum och trevlig bok från skolan och åkte hem till honom för att sällskapa. Vi åt lunch och efter det behövde pappa lägga sig en stund och då tyckte jag att det passade utmärkt med högläsning ur boken som jag hade lånat dagen till ära. Jag kröp ner under filten och startade med de första sidorna men kände efter ett tag att det skulle vara himla trevligt att få de grekiska mytologisagorna upplästa av pappa istället, så som det var för femton år sedan. Sagt och gjort, pappa tog över och läste på sitt pappa-läser-gonattsaga-till-barn-med-tefatsstora-ögon-som-tycker-att-det-är-världsspännande-vis och efter några minuter som lika gärna kan vara sekunder sov jag som en sten under filten i pappas stora säng. Och där låg jag i två timmar tills pappa lyckades muta upp mig med saft och bulle. Så bra var jag på att vara dotter som tar hand om sjukerpappa idag.

Att baka en bebis på en dag

Jag håller på att städa. För ett tag sen gick jag lös på köksskåpen och nu har jag gjort en djupdykning i garderoben. Jag tänkte att man idag på valdagen ska köra ut det gamla och plocka in det nya. Hittade en av mina favoritklänningar, som är röd och passande dagen till ära och fick för mig att prova den. Drog av mig de stora, lösa, oformliga kläderna jag degar runt i hela dagen och ålade på mig denna lilla blåsa. Och vad ser jag? Endera har någon kommit och befruktat mig i smyg under natten och jag bär på detta superbarn som genast har hamnat i ett femmånaders tillstånd eller så har jag tillslut fått min mammas laktosmage.
Jag tror jag väljer något annat idag. Byxor med resår i midjan eller en härlig snickarkjol. Det känns mer passande i mitt tillstånd.

Det första friska jag gör är att dammsuga

Idag var det första dagen som jag kom upp ur sängen sen den stora sjukan. Det började med att jag blev utskriven och mamma lät mig efter diskussion att få åka hem. Efter att ha knatat upp för alla fyra trappor med kappsäck och dataväska började jag först vad mamma hade menat med att jag inte var tillräckligt frisk än. Det blev vilopaus på sängen och promenaden som Anders och jag skulle ta begränsades till enbart konsum enkel väg. Vi fick lov att ta bussen tillbaka den ynka lilla stationen eftersom mina ben inte orkade bära mig så mycket längre. Sen blev det bums att fylla på energiförådet med socker.
Jag satt och suktade efter dammsugarna..
..medan Anders blev väldans glad över att äntligen få kaffe.
Sen skålade vi och lekte med mina salt- och kardemummaströare.
Plötsligt kändes hösten inte alls lika skrämmande när vi såg hur fint ljuset plötsligt föll och hur trevligt det såg ut med höstiga färger och fat. Nu kanske ni tycker att vindruvor inte alls är speciellt höstigt men jag kan berätta att de kommer från mammas växthus och de får man bara äta ett kort litet tag i september just när sommaren säger godnatt och tack för den här gången. Surt som attan är det och det kan jag säga har satt sig i smaken.
Mums
Sen spelade Anders fin och glad musik på datorn och sen var det dags att säga hejdå och nu ligger jag återigen utslagen på sängen fullproppad med ipren.
Åh vad jag gillar att börja bli frisk!

En tripp med trummor

I lund fick jag lära mig någonting, som jag enligt den som lärde mig var en begåvning på. Jag fick lära mig något som mina grannar kommer hata men som mitt och syskonens band verkligen behöver. Jag är numera en trummis! Jag hade tänkt bjuda fullständigt på mig själv och lägga upp en liten film här när jag kör igenom de första fem kompen men tyvärr funkade det inte.
Någonting som man gör i lund är att äta goda frukostar. Varje morgon. Jag kan säga som så att när jag ställde mig på vågen hemma hos mamma så märktes det.
Jag vet att kort inte brukar se ut såhär men hur mycket jag än har försökt så vägrar bilderna att vända på sig just här på bloggen. Men jag kände att jag verkligen ville visa er vilken extremt perfekt knut jag fick till (eller hur Maja?) och vilken avundsjukfrulle vi åt på balkongen. Om ni undrar varför det bara är bilder på mig och inte den som jag hälsar på så kan jag berätta att han finns på riktigt men tycker att det här med blogg är skittöntigt så han vill inte synas här.
(Det som ni ser i mitten till vänster längst ner är det som jag idag kan se på vågen. Så väldigt värt det!).
Sen plötsligt såg det ut så här utomhus och allt blev bara gråttgråttgrått. Det var nästan sista dagen och då passade jag på att bli sjuk.
Det var himla mysigt att vara sjuk till en början för jag fick välja film men jag slapp åka och hyra den och jag fick välja glass men jag slapp åka långa omvägen för att köpa den. Det är bra när man väljer att vara med väldigt snälla personer.
Och på morgonen behövde jag inte hjälpa till med frullen utan fick den serverad på sängen. Himla lyxigt! Om ni undrar vad klockan gör på båda bilderna så kan jag tala om att jag köpte den dagen innan och gillar den skarpt! Det är klockan som jag alltid har önskat mig men aldrig tidigare har haft.
Sen var det dags att hoppa på tåget och åka hem i de finaste skorna som stod och väntade på mig när jag kom. De är så underbara att jag har på mig dem tillochmed när jag sitter vid bordet, helt naturligt och absolut inte för att fotas.
Och så var jag hemma igen.

Sjuuuuuuk!

Det här skrev jag i torsdags men var för sjuk för att orka trycka på publisera. Nu är jag tillräckligt frisk för att göra det för nu äter jag penicillin. Jag skriver mer när jag orkar:
Nu är jag hemma från lund och om jag tyckte att ditresan var jobbig så kan jag tala om att den inte var någonting jämförelse med gårdagens hemresa. I måndagskväll kände jag plötsligt hur det började göra lite ont i kroppen och att det kändes konstigt och sen sa det pang och nu ligger jag utslagen i flunsa. Att åka X2000 i 40 graders feber var en erfarenhet jag gärna hade sluppit. Säkert mina medresenärer också. Nu ligger jag i soffan hos mamma med Lilla Hunden och käkar hallonsorbet och återkommer när jag mår bättre.

Tre timmar senare. Nästan.

Nu har jag suttit på tåget i knappt fyra timmar. Mellan Linköping och Nässjö (om ni inte orkar goggla på karta eller resa streckan själva så kan jag tala om att det handlar om ca en dryg timme i stark solljus) sov jag som en sten med öppen mun. Det vet jag eftersom jag vaknade upp lite då och då och stängde munnen som tydligen öppnade sig själv igen i samma sekund som jag fortsatte att drömma. Nu är jag torr i munnen och ännu mer sugen på att komma fram.

Lite adhd och en tågresa

Jag åker tåg. Jag ska sitta på det här tåget i fem timmar och fyrtiofem minuter och har nu betat av femtio minuter. Jag har lyckats titta på utsikten, sova, äta matsäck och komma över fund (på vägen till lund, haha) med att min dator har gått sönder på det viset att man inte kan titta på dvd på den längre. Jag är dessutom extremt kissnödig men tänker att det är bra att spara på någonting till senare. Hej så länge från bruden som prioriterar fel.

Hej då gamla jag, hej hej du sunda hurtbulle!

I måndags slutade jag snusa, pang knall. Jag stoppade in en snus och bestämde mig för att det skulle bli den sista. Och sen har jag inte snusat sen dess. Inte rökt heller, eftersom jag slutade med det i somras. Min kropp panikar och jag låg i natt vaken och skakade. Hur jag hanterar det här? Jag springer! Jag joggar och kutar bort de hemska tankarna och ska nu bli en äcklig supermänniska som folk ogillar. Och gud så bra det känns!
Mina sista snusar och mina sista cigg. Alla åtta och båda två ska jag slänga på nyår, och då ska de finnas kvar.

En fru och en man och ett bröllop

Igår ställde sig finaste Kalle och Martina i stadshuset och sa "ja". Det tyckte alla var jättekul så det fixades fest för att fira detta. Tidigt på morgon drog vi oss till det gula huset och satte upp lyktor i lamporna och byggde midsommarportal vid dörren.


Oscar verkar ha svårt att se i mörkret och lite väl tagen i stundens allvar när han överräcker sina kärlekens blommor till Isabel och inte Matilda. Men fint som den vackraste midsommardag blev det!

Brudan satt, enligt hennes nu äkta make och drack whiskey med bästa kompisen, men Kalle var dör så vi kunde fota honom en sista gång som singel. Man kan säga som så att det är tur att han är gift.
Under festen var vi två som skulle hålla koll och det var VI som BESTÄMDE. När man har en sån uppgift kallas man toast master, eller toast madame. Micke och jag hade åkt på den uppgiften och som våra egna största fans tyckte vi att vi var imla bra och roliga.
Jag ställde mig framför spegeln efter att jag hade bytt om och möttes av en femårig, japansk prinsessa som hade kräkts gräddtårta över hela sig. Jag gillade det skarpt. jag gillade även att gå under bröllopsportalen och se nygift ut.
Det gjorde Micke och Maja också, som dessutom såg väldigt trovärdiga ut som nygift par.
Ett av talen som vi skulle presentera var familjebandet som hade skrivit sång. Brorsan och jag. Tack så mycket, jag kan inte få den ur mitt huvud. Tack.
Maja kände efter allt pyntande och fixande att det var en sak som var extra viktigt att träna på. Att beställa vid baren. Så där stod hon en stund och övade inför kvällen och tur var det för sen drog festen igång och det blev världens bästa kväll!
Grattis Kalle och Martina som kommer få världens finaste äktenskap och som jag inte har någon bild på eftersom erat bröllop var alldeles för roligt för att upplevas genom en kamera.

Bästa födelsedagen! Eller iaf bättre än förra året.

I onsdags firade jag min 24e födelsedag och årets kalas slog förra årets med hästlängder. 1:a spetember för ett år sedan vaknade jag upp själv. Jag låg där, vaken, hungrig och förväntansfull och hoppades på att någon skulle komma. Ingen kom och jag åt min vanliga, trista yoghurt till frulle och kände mig som världens mest bortglömda människa. I år väcktes jag av sång och fick blommor och paket och tårta att äta i sängen av en person som jag tycker väldigt mycket om. Och som att det inte räckte med bra saker så kan jag även stoltsera att jag denna födelsedag inte brakade rätt in i en stolpe och drog på mig hjärnskakning. Uppryckning av hög kaliber!
Såhär fint fick jag det uppdukat på sängen. Sängen är det bästa stället för frulle, och tårta är det bästa att äta till frulle. Och så födelsedagsbok på det. Jag åt på det röda fatet. Såklart.
Morgonsol och morgonkaffe. Och presentsnöre i håret för att ingen skulle missa att det var en alldeles särskild dag.

Mumsmumsmumsmumsmums.
Fyller man år så får man ha prinsessklänning på skolan. Och så får man fota sig själv i spegeln utan att känna sig töntig för det.

RSS 2.0